Omgelegen dorpen en steden

La Pacaudière is een van de dorpen die liggen in departement 42 “Loire”, onderdeel van de regio Rhône-Alpes, aan de laatste uitlopers van de Monts de La Madeleine dichtbij de grens van de departementen Auvergne en Saône et Loire (de zuidelijke Bourgogne). Vele dorpen zoals La Pacaudière hebben alle voorzieningen: een supermarkt, twee bakkers, een slager, een apotheek/pharmacie, een kiosk/tabakswinkeltje, café’s, een bank met geldautomaat en een mooi kerkje.

Domaine Chateau Les Bardons is heerlijk gelegen, nèt buiten het dorp (de bourg) van La Pacaudière. Het is een van de wat grotere van de dorpen die vlak bij elkaar liggen . In een groene omgeving die wordt beheerst door bossen, riviertjes, akkers en velden – vaak gescheiden door karakteristieke hagen, en doorkruist door kronkelige weggetjes, met daaraan pittoreske dorpjes, bevolkt door vriendelijke bewoners. À la campagne, maar toch het (groot)stedelijke binnen redelijke afstand. Een nog onontdekt stuk in midden-Frankrijk, grenzend aan Frankrijks gastronomische hart. Een streek die bekend staat om zijn schone lucht.

Roanne

De dichtstbijliggende stad (20 km) is Roanne. Roanne telt 45.000 inwoners en heeft een sympathiek winkelgebied, een station, een ziekenhuis, musea, bioscopen en een theater. Op gastronomisch terrein is Roanne natuurlijk bekend om het befaamde en vermaarde top-restaurant Troisgros (het bezit al 40 jaar aaneengesloten 3 Michelin-sterren). Maar het heeft vele andere aantrekkelijke restaurants.

Lyon

Een bezoek aan Lyon is absoluut een aanrader. Lyon, de tweede stad van Frankrijk, geldt ook wel als Frankrijks grootst bewaarde geheim. Deze prachtige historische stad heeft U zeer veel te bieden, op allerlei gebied: Kunst en cultuur, architectuur, gastronomie, antiek, shopping. Lyon heeft onder meer een internationale luchthaven en een TGV station.

Vieux Lyon was het eerste beschermde gebied in Frankrijk en is sindsdien opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het staat bekend om haar traboules, doorsteken of passages die een of meerdere straten met elkaar verbinden. Er zijn er 230, maar een aantal is gesloten voor publiek. Wandelend door de traboules van het Vieux Lyon en het Crois Rousse ontdekt u de charme van de oude stad, de historie en architectuur.
Het Musée des Beaus Arts van Lyon bezit, na het Louvre in Parijs, de belangrijkste kunstverzameling van Frankrijk. En winkelen in Lyon is een feest. U vindt er er veel grote modehuizen, bijzondere, kleine speciaalzaken en antiquairs.

De meeste mensen associeren Lyon met lekker eten. En dat is niet voor niets: er zijn talloze restaurants, van simpele bouchons en brasseriëen tot restaurants waar u de meest overvloedige maaltijden van Frankrijk krijgt.

Châtel-Montagne

Dit kleine dorp heeft een 900 jaar oude romaanse kerk, l’église de notre dame de Châtel-Montagne, maar is vooral bekend als het `Village des artistes’. Veel kunstenaars zijn in de loop der tijd neergestreken in het dorp en hun ateliers zijn vrijwel permanent geopend voor bezoekers.

Vichy (Allier)

Vichy staat over de hele wereld bekend om zijn kuurbaden en cosmeticaproducten. Er bevinden zich belangrijke thermaalbaden en de stad houdt een levenskunst in ere die door de bezoekers zeer gewaardeerd wordt. In vroegere tijden viel Napoléon III voor de charme van deze stad en liet hier een Opera – waar men ook het congrescentrum vindt -, hotels en luxueuze villa’s aan de oever van de Allier bouwen. In Vichy kan men heerlijk flaneren in de schaduwrijke parken en de winkelstraten van de stad.